Testosteron är ett hormon som huvudsakligen produceras av testiklarna och äggstockarna hos personer som tilldelats man vid födseln (AMAB) eller kvinna vid födseln (AFAB). Det hjälper till att utveckla manliga egenskaper under puberteten, som kroppsbehåring, muskeltillväxt och en fördjupad röst.
Det främjar också spermieproduktionen och hjälper till att upprätthålla muskelmassa och benstyrka. Men för mycket av det kan orsaka infertilitet och andra hälsoproblem.
Det produceras huvudsakligen i testiklarna
Testiklarna är ovala organ ungefär lika stora som vindruvor, inkapslade i en lös påse med skinn som hänger utanför kroppen bakom penis (peniskörteln). Dessa tvillingtestiklar gör testosteron, ett androgent hormon som hjälper till att utveckla de manliga könsorganen och manliga fysiska egenskaper.
Det endokrina systemet styr hur mycket av detta hormon som produceras i kroppen. I hjärnan ger hypotalamus instruktioner till hypofysen (en ärtstor körtel i hjärnans bas) om hur mycket testosteron som ska produceras. Hypofysen skickar sedan dessa signaler till testiklarna via kemikalier och hormoner som cirkulerar i blodomloppet.
I testiklarna tillverkas hormonet av kolesterol av speciella celler som kallas Leydig-celler. Det luteiniserande hormonet från hypofysen stimulerar Leydig-cellerna att producera testosteron.
Det finns flera tillstånd som kan orsaka problem med produktionen av detta hormon, inklusive låga nivåer av hormonet i blodomloppet. Detta kallas testosteronbristsyndrom eller låg-T-syndrom.
Symtom på låg-T-syndrom kan vara trötthet, ökad muskelömhet, förlust av sexlust och viktökning. Andra symtom kan vara tunnare hår, värmevallningar eller irritabilitet.
Hormonet spelar också en roll i benbildning och styrka, muskelmassa och styrka samt fettfördelning. En hög nivå av testosteron i blodet är förknippad med allmänt god hälsa och välbefinnande.
Många faktorer påverkar produktionen av detta hormon i testiklarna, inklusive mängden kolesterol i kosten i kosten och genetiska störningar i testiklarna eller hypofysen som stoppar signaler från hjärnan som utlöser testosteronproduktion. Dessa faktorer kan ärvas i familjer, men kan också förekomma hos individer som ett resultat av ett medicinskt tillstånd, såsom diabetes, eller på grund av cancer eller andra typer av sjukdomar.
Det är viktigt att komma ihåg att nivån av detta hormon i blodet förändras under dagen och varierar mycket från person till person. De högsta nivåerna är vanligtvis på morgonen och sjunker långsamt under dagen.
Om du har problem med produktionen av detta hormon kan din läkare ordinera medicin som hjälper till att öka produktionen av detta hormon i dina testiklar. Denna medicin kommer i pellets som du placerar under huden. Du tar denna medicin tre gånger om dagen, i flera månader.
Det produceras främst i äggstockarna
Testosteron är ett könshormon som produceras huvudsakligen i könskörtlarna (könsorganen), speciellt testiklarna hos personer som tilldelas manliga vid födseln och äggstockarna hos personer som tilldelas kvinna vid födseln. Det är ett androgen, vilket betyder att det stimulerar utvecklingen av manliga egenskaper som ansiktshår, en djup röst, ökad kroppshårväxt och muskeltillväxt.
Det är också involverat i sexlust, spermieproduktion, fettdistribution, produktion av röda blodkroppar och underhåll av muskelmassa. Dessutom hjälper testosteron till att bibehålla benstyrkan och förhindra benskörhet.
Även om testosteron är ett naturligt förekommande hormon, kan det syntetiseras i laboratoriet för att behandla vissa medicinska tillstånd. Till exempel används det ibland för att behandla testikelinsufficiens och för att undertrycka amning.
Hos människor produceras det främst i testiklarna hos pojkar och i mycket mindre mängder av äggstockarna hos flickor. Även om binjurarna producerar små mängder testosteron hos båda könen är deras totala produktion tio gånger lägre än testiklarnas.
Hypofysen, en körtel i ärtstorlek vid basen av hjärnan, är ansvarig för att kontrollera hormonproduktion och frisättning. Det utsöndrar två viktiga reproduktionshormoner, luteiniserande hormon (LH) och follikelstimulerande hormon (FSH), som utlöser ägglossning hos kvinnor.
LH och FSH hjälper till att starta folliklar i äggstockarna och ökar nivån av östrogen, det primära kvinnliga hormonet. De hjälper också äggstocksceller att utvecklas och mogna.
Ett annat hormon, luteiniserande hormon, stimulerar också produktionen av testosteron i testiklarna. När både LH och FSH frisätts samtidigt stiger testosteronnivåerna i blodet.
Dessa förändringar i hormonnivåerna kan leda till en rad hälsoproblem hos män och kvinnor. Symtom på högt testosteron hos män kan inkludera en känsla av aggression testosteron-tillskott.se, irritabilitet och sexuell promiskuitet.
Dessutom kan överskott av testosteron orsaka problem med äggstockarna hos personer med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) och med binjurarna vid medfödd binjurehyperplasi. Dessa tillstånd orsakas av genetiska mutationer som orsakar brist på enzymer i binjurarna.
När dessa enzymer inte kan fungera normalt producerar binjurarna ett överskott av testosteron och andra hormoner istället för kortisol. Denna obalans kan orsaka fysiska symtom som kroppsbehåring och viktökning.
Det produceras huvudsakligen i binjurarna
Testosteron är ett androgenhormon som produceras huvudsakligen i binjurarna, testiklarna (hos personer som tilldelas man vid födseln) och äggstockarna (hos personer som tilldelas kvinna vid födseln). Hos män stimulerar testosteron utvecklingen av sekundära könsegenskaper förknippade med män och är avgörande för produktionen av spermier. Hos kvinnor hjälper det till att hålla ben och reproduktionssystemet friskt och bidrar till en kvinnas sexlust.
Binjurarna ligger nära hjärtat och producerar en rad andra hormoner som är viktiga för tillväxt, utveckling och reproduktion. Dessa inkluderar androgener, östrogener och progestiner.
De flesta av de hormoner som tillverkas av binjurarna är steroider. De har svag androgen aktivitet, men de är viktiga eftersom de fungerar som prekursorer för perifer omvandling till potenta androgener, såsom testosteron och östradiol.
Binjuresteroidproduktionen styrs av det centrala nervsystemet, som instruerar binjurarna att utsöndra vissa steroidhormoner. Det reglerar också mängden hormon som frigörs i blodomloppet, vilket i sin tur kontrollerar dess nivåer i andra delar av kroppen.
Dessa steroidhormoner är kända som androgener, vilket betyder att de stimulerar utvecklingen av manliga könsegenskaper som hårväxt och muskelmassa. De är också nödvändiga för att upprätthålla ett hälsosamt reproduktionssystem och för att upprätthålla sexuellt intresse hos kvinnor.
Hos människor är de huvudsakliga androgena steroiderna som produceras av binjurarna pregnenolon, 17a-hydroxipregnenolon, DHEA och dehydroepiandrosteronsulfat (DHEAS). De sulfaterade formerna av dessa föreningar kan metaboliseras i levern för att producera de mer potenta androgener, testosteron och östrogen.
Andra steroider som binjurarna utsöndrar kallas glukokortikoider. De hjälper till att kontrollera nivåerna av kortisol i kroppen och är viktiga för normal tillväxt, utveckling och funktion.
De flesta glukokortikoider härrör från kolesterol och en ringstruktur av tre cyklohexanringar och en cyklopentanring. De omvandlas till androgenerna av cytokrom P450-enzymer i mitokondrierna i binjurebarken.
De cirkulerande hormonerna utsöndras i stora mängder och stiger stadigt tills de når sin topp vid cirka 7-8 timmars sömn, då de sjunker gradvis under resten av dagen. De har en karakteristisk rytm som återspeglar kroppens dygnscykel av sömn och vakenhet.
Det produceras huvudsakligen i hjärnan
Testosteron är ett manligt hormon som huvudsakligen produceras i testiklarna (en del av det manliga reproduktionssystemet) och en liten mängd i binjurarna. Det behövs för utveckling och underhåll av manliga könsegenskaper som ansiktshår, djup röst och muskeltillväxt.
Hjärnan, särskilt hypotalamus och hypofysen, styr testosteronproduktionen hos män. Hypotalamus skickar signalen till hypofysen, och den senare förmedlar budskapet till testiklarna. En ”feedback loop” reglerar testosteronnivåerna genom att frisätta gonadotropinfrisättande hormon när testiklarna behöver en boost och minska den när testosteronantalet sjunker.
Bortsett från dess endokrina funktion, krävs testosteron också för normalt blodtryck och kolesterolnivåer. Det är också ett hormon som kan bidra till kognitiv funktion, eftersom det hjälper till att reglera tillväxten och reparationen av nervceller.
Det finns några medicinska tillstånd som kan påverka kroppens testosteronproduktion. Polycystiskt ovariesyndrom och medfödd binjurehyperplasi är exempel.
Testosteronmolekylen har som sagt funnits länge. Det har ett antal funktioner, inklusive produktionen av kortisol, ett hormon som är avgörande för kroppens reaktion på stress. Det är också involverat i regleringen av muskeltillväxt, fettfördelning och produktion av röda blodkroppar.
Det bästa och mest exakta sättet att bestämma din exakta nivå av testosteron är att låta din läkare utföra ett enkelt blodprov. Resultaten hjälper din läkare att avgöra om du behöver ta testosterontillskott eller inte. De mest effektiva kosttillskotten kan hjälpa till att öka dina testosteronnivåer till där de behöver vara för att maximera din hälsa och ditt välbefinnande.